Дореми Травeл

Магията на Родопите – Широка Лъка

Посещението в Широка лъка е преживяване за духа, за очите, за сърцето и за небцето. В това родопско село има уникална архитектура. Разходката по малките улички е като пътуване във времето, а шарените магазинчета „на купището“, както казват местните хора за центъра на селото създават уют и атмосфера. Със сигурност ще ви направи впечатление живописния мост и църквата „Успение Богородично“. Възможно е да се разходите до близкото село Гела и ще видите на излизане от Широка лъка Националното училище за фолклорни изкуства.


Изпитваме истинска национална гордост от разказа за Екзарх Стефан I, роден в Широка лъка. Изключително начетен и образован човек, завършил Киевската духовна академия с научната степен „кандидат на богословието“. Голям родолюбец, автор на множество книги и богословски трудове, с активна обществено-църковна дейност. Трябва да отбележим непременно една от големите му заслуги като висш духовник, а именно спечеленото съгласие от Цариградската патриаршия за вдигане на схизмата (отделяне, изолация), наложена от нея на Българската екзархия още през 1872 година и заради което Българската църква е изолирана от останалия православен свят цели 72 години. Екзарх Стефан I активно участвал и в спасяването на българските евреи от преследванията на нацизма през 1943 година, за което по-късно е провъзгласен за Праведник на света от израелския мемориален институт „Яд Вашем“.
В центъра на Широка Лъка има паметник в негова чест, пред който можем да се поклоним.


Върху гроба му в Бачковския манастир е поставен скромен мраморен кръст, който напомня за последния български екзарх, един бележит църковен йерарх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.