Дореми Травeл

Съкровищата и символите на Миконос

Миконос е малък остров в Гърция, принадлежащ към групата на Цикладските острови, разположени в Егейско море между островите Тинос, Сирос, Парос и Наксос.Има население от около 10 000 души. Столицата и най-голям град на острова също се нарича Миконос, въпреки че сред местните тя е известна и като Хора. Миконос е един от най-посещаваните острови в Егейско море и Гърция. Туристите, които го посещават са привлечени от плажовете, нощния живот и от това, че е най-близкия остров до Делос, един от най-големите археологически обекти в Гърция.   Островът заема площ от 85.5 кв.км., а най-високата точка на острова се издига на височина 364 м. над морското равнище.

Пеликанът Петрос

petros-the-pelican-mykonos-greece

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Това е голям бял пеликан, превърнал се в талисман за хората на остров Миконос. През 1958 г. един ранен пеликан бил намерен край бреговете на Миконос от местен рибар. Пеликанът бил взет и обгрижван от местните жители докато оздравее. Скоро след това той приел името „Петрос“, като на шега между местните жители, а „Петро“ на гръцки означава скала, камък.

Вятърните мелници

800px-mykonos_windmills

Още от XVI в. вятърните мелници са една от най-разпознаваемите забележителности на Миконос. Островът бил част от ключов търговски маршрут. Ежегодният вятър и нуждата от по-лесно пренасяне на житото превърнали Миконос в отлично място, където да се мели зърното. Необходим бил и лесен достъп до пристанището, и затова мелници са разположени в и около главното пристанище. А днес тези мелници привличат погледите на туристите още при акустирането на пристанището.

Малката Венеция

36753_1

Това е един от най-известните и колоритни квартали на столицата Хора. Сградите са построени до морето и балконите им са разположени точно над водата. Там са съсредоточени едни от най-известните ресторанти, таверни и барове на острова, а изкушенията, които се предлагат там са изключително разнобразни преминаващи от кулинарни, през коктейлни до музикални, подходящи за всеки вкус.

Църквата „Парапортиани“

406941_1280

Не случайно тази църква е най-известната от всички 400 на острова. Църквата датира от средата на XV в. и това, което я прави уникална е, че събира пет църкви от различни стилове в една. Името й идва от думата „порта“ и стратегически е разположена до пристанището, а първоначално била построена до главната порта на Средновековната крепост в Миконос.

Символите на остров Миконос са част и от нашето предложение за Почивка на остров Миконос с ранни записвания до 28.02.2017г:

Почивка на о-в Миконос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.